Valby floorball så dagens lys tilbage i 2006, starten var en af de gode, da der faktisk var penge på kontoen, inden klubben startede op.

For det var lykkedes klubbens formand Per Stærk at få midler fra en integrationspulje, og dermed også adgang til træning i en hal, som bare ikke opfyldte målene for floorball (40×20), dermed var der heller ikke så mange andre idrætter der gad bruge den lille hal i Valby.

Så var det ellers ud på gader og stræder og sælge varen Valby floorball, og til den første træning stod der blot et medlem. Han er faktisk stadig spiller i klubben.

Men fodboldklubben Fremad Valby havde dengang en meget fremsynet formand (SteenB. Hansen), og han så mulighederne i floorball, men da han døde alt for tidlig, stod fodboldklubben med et sæt bander de ikke helt vidste hvad de skulle bruge til.

Dem købte Valby floorball, og nu begyndte der at gå stærkt.

Bredden
Målsætningen var at lave en forening med fokus på ungdomsarbejdet, og hvor der skulle være plads til alle, og hvor alle skulle have samme tilbud.

Det første år var der kun 2 seniormedlemmer, nemlig formanden Per Stærk og hans kone.

Starten var elitær
Det pudsige er tilgangen til floorball  for Per Stærk kom nede i Benløse, hvor klubben dernede hentede ham ind som seniortræner til deres førstehold. Per Stærk kom fra fodboldens verden, og bragte en lidt anden tilgang ind. Men fokus var det elitære og resultatorienterede.

Fra Benløse gik turen til Hafnia, hvor samarbejdet dog blev afbrudt, da han blev ’fyret’ af klubben.

Skifte
Nu skiftede fokus imidlertid, fra at det handlede om de bedste, ja så var fokus på at skabe en floorballklub for de mange.

Det første år var Valby Floorball oppe på 35 medlemmer, ikke noget udsædvanligt, det er meget normalt for mange floorballklubber der starter op. Men der er en meget anderledes fordeling, nemlig 33 ungdomsmedlemmer.

Enkel men effektivt
Historien om at i Valby floorball fik man en stav når man meldte sig ind (brugt i mange klubber), samt en hættetrøje på klubbens navn, så klubben på den måde lavede meget enkel men effektiv reklame for sig selv.

Nu er Valby et smørhul af et velhaverkvarter, og de mange ressourcestærke forældre var hurtig til at spotte et tilbud, som andre foreninger ikke havde, nemlig en klub der forsøgte at gøre noget for alle.

Vokseværk
Næste fase i klubben kom lidt af sig selv, for spillerne kom lidt langt væk, i form af Vesterbro, Nørrebro, Sjælør osv. Forældrene var ikke meget for at sende ungerne helt til Valby, så når spillerne ikke vil komme til klubben, så må klubben komme til spillerne.

Hermed blev der lavet lokale underafdelinger, faktisk i 7 lokalområder i København. En gang om måneden spiller de så kampe mod hinanden i den interne kidzliga.

The only way is up
Ved på den måde at brede sig ud, ja så kan medlemstallet kun gå en vej, nemlig meget hurtig fremad.

Når du har mange medlemmer under 18 år, og du som klub har lykkedes med at hente en del sponsorkroner ind, så har du en økonomi der tillader noget.

Senior jatak, men ikke et must
Så seniormedlemmer med ambitioner begyndte stille og rolig at komme til, men der var ingen planer om at få førsteholdet op i raketfart, men nu er holdet at finde for første gang i den bedste række, og det interessante er at flere gode spillere er draget til Spinderiet som klubben hedder i dag, fordi de finder det mere spændende at spille i en større klub, end de traditionelle stærke Københavnerklubber.

Spinderiet som jo nu er navnet på klubben, er også et sponsornavn, Spinderiet er navnet på det indkøbscenter der ligger i Valby, og just placeret ved siden af der hvor klubben trådte sine barnesko.

Et enkelt meget godt råd hvis du vil være med
For mange år siden, helt præcis i 2003, afholdte DaFU en breddekonference, her var der inviteret et medlem af Svensk Innebandys bestyrelse, som skulle fortælle lidt om hvad Sverige havde gjort for at vokse som sport, og hvilke gode råd han ville give videre.

Han kom med flere, men gav samtidig denne meget enkle forudsigelse.

Den klub i Danmark, der først får hold fra U5-U19, den klub kommer til at dominere dansk floorball i mange år.

Endnu er der kun få hold der kan dette, men Spinderiet er der, og ingen tvivl om, hvis fokus holdes på det nuværende, så bliver det ret interessant at se hvor klubben er om bare 5 år.

Næste fase
Der kunne den være en sværvægter i København på floorballscenen, og via sin økonomiske kraft, og at de som klub er selvforsynende af spillere fra deres ungdom, så vil de blive bedste østklub på både herre og damesiden.

Faresignalet er, hvis klubben ikke får klædt sine trænere på i ungdommen, og de begynder at lave resultatorienteret træning, frem for at udvikle. Sker det, laver Spinderiet samme fejl som så mange andre, kun at satse på dem der er gode nu. Ingen ved hvem der bliver gode som senior, så derfor er det vigtigt at fastholde alle ungdomsspillere.

Tro mod egne værdier?
Hvis trænerne ikke lever op til klubbens værdier, kan Spinderiet, ende som en almindelig Københavnsk klub. Det der kunne være interessant var at klubben fremfor at bruge penge på en førsteholdstræner, faktisk deltids ansatte en organisator, for at fremme udviklingen. Men foreløbig har Per Stærk været god til at udvikle, så mon ikke han har sine ideer om hvor klubben skal bevæge sig hen. 

Anerkendelse
Klubben er en af tre som er nomineret til Nordeas gør det muligt pris. Den pris er på 75.000,- og vinderen afsløres i forbindelse med gallaen sport 2011 der sendes direkte på DR. For floorball er det SUPER reklame, at komme ind med et indslag i den bedste sendetid på DR, hvor over 1 million ser på.

Jesper Schow, tidligere landsholdsanfører
Der er mange gode betragtninger i indlægget. Vigtigst er det selvfølgelig at anerkende Sfc og ikke mindst Per for det store arbejde der er derude. Indtil videre har de formået at holde den svære balance med at få etableret et elitehold der gør det interessant for de unge med potentiale, at stræbe mod at blive bedre, samtidigt med de har en imponerende ungdomsafdeling. En problematik er at jonglere med tilpas gode spillere til at holde deres plads i ligaen, samtidigt med at de unge indsluses og får hår på brystet ved spil i bedste liga. En anden ting er, om floorball DK er klar til at rumme spil og kampe for alle i ungdomsrækkerne, for når man som meget stor klub ikke kan byde på modstand nok blandt de øvrige klubber, så kan et velfungerende projekt måske dø hen. Her tror jeg at en kultur med kampe internt,, arrangementer o.lign skal holde de unge bed sporten. Valby/SFC skal sørge for at skabe rammerne for floorball uanset hvor dårlige de konkurrerende klubber er til det p.t.

I forhold til udvikling er det no det eneste der vil virke. Det er et spørgsmål om at finde rutine der vil være med over flere år og fastholde dem i arbejdet. Ildsjæle skal nurses og kreative tanker tænkes hver sæson.. Det kræver et stort stykke arbejde, men skal nogen kunne løfte den opgave så er det nok SFC

Medlemsudvikling for klubben

Alder Køn Andet

Medlemstal

0-12 Herrer  

16

13-18 Herrer  

11

19-24 Herrer  

0

25-60 Herrer  

1

>60 Herrer  

0

0-12 Damer  

2

13-18 Damer  

4

19-24 Damer  

0

25-60 Damer  

1

>60 Damer  

0

  Passive  

0

    Ledere

4

    Trænere

3

    Forældre

10

    Dommere

0

Medlemstal i alt

35

Alder Køn Andet

Medlemstal

0-12 Herrer  

42

13-18 Herrer  

28

19-24 Herrer  

7

25-60 Herrer  

18

>60 Herrer  

0

0-12 Damer  

13

13-18 Damer  

9

19-24 Damer  

2

25-60 Damer  

14

>60 Damer  

0

  Passive  

0

    Ledere

8

    Trænere

12

    Forældre

20

    Dommere

2

Medlemstal i alt

133

Alder Køn Andet

Medlemstal

0-12 Herrer  

137

13-18 Herrer  

41

19-24 Herrer  

13

25-60 Herrer  

24

>60 Herrer  

0

0-12 Damer  

18

13-18 Damer  

9

19-24 Damer  

5

25-60 Damer  

17

>60 Damer  

0

  Passive  

8

    Ledere

11

    Trænere

30

    Forældre

24

Medlemstal i alt

264

Alder Køn Andet

Medlemstal

0-12 Herrer  

179

13-18 Herrer  

44

19-24 Herrer  

17

25-60 Herrer  

31

>60 Herrer  

0

0-12 Damer  

22

13-18 Damer  

17

19-24 Damer  

14

25-60 Damer  

25

>60 Damer  

0

  Passive  

4

    Ledere

11

    Trænere

25

    Forældre

50

    Dommere

20

Medlemstal i alt

349