At være træner for børn & unge stiller store krav til dig som træner! Du skal være klar til at gå ind i den opgave med engagement. Et vigtigt mål for dig som træner, er at skabe en ramme, hvor dine spillere har det godt. Et trygt miljø er afgørende for indlæring.

Som træner skal du arbejde for at ’skabe’ spillere, som kan lide at spille bordtennis, og hvis dine spillere glæder sig til at komme til træning, og det for dem er et af ugens tre højdepunkter, ja så er du en succes som træner.

De skal vel blive gode
Som træner, har du ofte lyst at arbejde for at gøre dine spillere så dygtige, som det nu er muligt med den enkelte.

Dette indlæg giver dig nogen ideer om, hvordan du som træner kan gribe det an. Men husk, hvis spillerne ikke har det godt og trives, så kan det ikke hjælpe. Som træner skal det være i fællesskab med dine spillere at der arbejdes.

Udvikling
Som udgangspunkt, skal du arbejde for at den enkelte spiller har en kontinuerlig udvikling. Hvor målet er en spiller der har fået en god grundlæggende teknik, hvor spilleren har en offensiv indstilling, og søger at lave pointene seæv.

Med kontinuerlig udvikling, handler det om at spilleren skal udvikle sig hele tiden. Spilleren skal ikke toppe som 14 årig, men fortsætte sin udvikling.

Undgå nemme point
I de små rækker, kan en spiller vinde mange point ved at prikke sig til pointene. Det giver sejre her og nu, men i længden holder det naturligvis ikke. Det er den måde du skal tænke som træner. Tænk langsigtet, det er ikke sejrene nu der tæller. Naturligvis vil alle spillere gerne vinde! Men se kampene som træning, at lære spillerne at ’turde’ spille det rigtige offensive spil, som I har trænet hjemme i klubben.

Det vil koste sejre, men i længden vil det belønne sig. Det er en af grundstene i kontinuerlig udvikling.

Trænerens ansvar
Du skal som træner ind og vise spilleren hvordan der skal spilles, at det handler om at turde gøre de ting der trænes til træning. For hvad nytte er det hvis du har en spiller der spiller offensivt til træning, men i kamp spiller et andet spil. Det spil der trænes på i træning, skal jo gerne være det der bliver brugt i kamp.

Nervøsitet
De fleste spillere bliver nervøse når kampe bliver spændene. Det er en naturlig del af spillet. Det som er nteressant er hvad en spiller gør under pres, tør spilleren spille det rigtige spil, eller hvad sker der. Når du er under pres eller nervøs søger du altid tilbage til det som du er sikker ved. Det kræver derfor meget arbejde at få spillerne til at være offensive og turde stole på deres spil.

Den svenske tennisspiller Björn Borg var i 1980’erne en af datidens helt store stjerner. Han spillede altid det samme spil. Selvom han var bagud 0-2 i sæt og spillet ikke kørte, lavede han ikke om på sit spil, for han vidste på et tidspunkt skal det nok begynde at køre for mig. Tålmodighed og hårdt arbejde var det som ventede forude. Han blev ved og ved, ændrede ikke på sit spil, for han stolede på det. Ofte kom spillet også til at flyde for ham, og han fik vendt kampen.

I bordtennis er det lidt det samme, at der er flere taktiske finesser i spillet, der gør at det kan være nødvendigt at ændre taktik i en kamp er et, men det vigtige er at spilleren tør spille sit spil, og har tiltro til at det er det rigtige.

Hvordan reagerer spilleren under pres
Der har du som træner en vigtig rolle for at coache spilleren. Det er altid under pres at sandheden kommer frem. Er stillingen meget lige og afgørende, er det at du som træner skal observere hvad din spiller gør, og bagefter evaluere.

Automatisering af slag
Jo flere gange du laver en bevægelse, jo bedre bliver du til den!

Et spædbarn der skal lære at gå, har svært, men musklerne lærer efterhånden at arbejde sammen, for hjernen begynder at koordinere alle de informationer den får. Tilsidst lykkedes det for barnet at gå, usikkert i starten, men ved at træne de bevægelser igen og igen, gør at du den dag i dag ikke kan forklare hvad det er du gør når du går. Det er en ret kompleks handling, som du har automatiseret. Den ligger på rygraden.

Det samme gør sig gældende med bordtennis, jo flere gange du laver et slag, jo bedre bliver du til den.

Mange bolde
I din træning er det vigtigt at der bliver spillet mange bolde, så dine spillere får spillet mange bolde!

I bordtennis er der utrolig meget spildtid, hvor du ikke spiller bordtennis!

Derfor skal du have følgende med i dine overvejelser når du er træner, hvis du vil have dine spillere til at spille mange bolde.

  • Sørg for at spillerne har mere end en bold at træne med, så skal de ikke bruge tid på at hente bolde hele tiden
  • Indprent dine spillere at det er vigtigt at holde bolden på bordet. Hellere gøre øvelsen i et lavere tempo, hvor bolden kører mange gang, fremfor at bolden blot kører 2-3 gange over nettet og der bliver fejl. Ved at spille ’langsommere’ vil sikkerheden blive øget gradvis, og der vil snart kunne blive spillet i et højere tempo.
  • Brug bander til afgrænse bordene, så bolden ikke hopper for langt væk
  • Brug enkle øvelser, så spillerne får sikkerhed og tryghed

Verdens hurtigste sport?
Bordtennis kaldes verdens hurtigste sport, og sandt er det også at det går hurtigt. Men interessant er det at der er megen spildtid hvor der ikke spilles bordtennis. Du kan selv undersøge hvor lang tid der rent faktisk spilles bordtennis.

Nedenstående giver dig en ide om hvorfor det kan være vigtigt at sætte fokus på at have mere kontrol i bevægelserne og få spillet flere bolde.

Antal slag slået pr. min
EM finale 2002 Timo Boll – Kalinikos Kreanga –  4-5 slag slår TB i gennemsnit pr. minut, ikke meget vel
Indspil mellem to juniorlandsholdspillere – 21,6 slag pr. spiller i gns. pr spiller.
Øvelse uden serv mellem to juniorlandsholdspillere – 14 (øvelse kørte ikke)
Samme øvelse, med to andre som kørte  – 27

Klar indikation
Tallene er selvklart vejledende, men det giver en god indikation. I kamp er der stor koncentration på at vinde point, der gives god tid mellem boldene, så der er optimal koncentration inden næste point skal vindes.

Et indspil handler ofte om kontrol, og der vil blive udført mange slag. Begge ved det handler om at afgøre bolden når der er mulighed for det, og fejl bliver straffet prompte.

Kamp er en god variation til.

Et klart mål
Et af dine mål med din målrettede begyndertræning, er at skabe en træning, hvor dine spillere får spillet mange bolde og hvor et af målene er at langsomt automatisere bevægelserne.

Bordtennis er en kompleks sport, men antallet af slag du laver, det indikerer hvilket niveau du som spiller vil opnå.

God træning 

Advertisement