Klubben kom ud med et underskud i deres seneste regnskab på -481 mio euro, eller hvad der svarer til 3,6 mia gode danske kroner.

Hvordan kan en klub komme ud med så stort et underskud?

Hvad er gælden?

Hvordan kan Barcelona købe spillere?

Omsætning

Barcelona har flere andre sportsgrene under sig, men fodbolden står for den største del af klubbens samlede omsætning.

Covid19 har betydet meget økonomisk for klubben, som har god indtjening på stadion og deres museum.

Gæld i alt

Faktisk er gælden faldet en smule siden sidste år, men siden 2016, ja der er gælden fordoblet. Det svarer til at gælden hver eneste dag er steget med 2,5 mio dkk!

Hvem skylder klubben penge til?

Noget af det som specielt de store klubber har mulighed for, er goodwill hos banker. For hvilken bank tør trække tæppet væk under en klub der ikke kan overholde deres gældsforpligtelser?

Med godt 160.000 medlemmer, så ville det kunne være en kundeflugt af dimensioner og banken vil ligeså nok miste ret mange erhvervskunder.

Af samme grund er banker ikke specielt villige til at låne penge til klubber mere, selv om en bankgæld på 2,4 mia danske kroner immervæk er en slat!

At Barcelona står overfor en likvid udfordring, ses på hvornår klubben skal betale af på gælden!

466 mio skal klubben ligge! Dette i det to næste sæsoner.

Nu er gæld jo så noget der kan forhandles om, ligeså betingelserne. Så det vil næppe overraske nogen, hvis nedenstående vil ændre sig.

Gæld til klubber

At Barcelona er aktiv på transferområdet og køber spillere, det ved alle. Typisk når der sker handler, så vil klubben der køber betale i afdrag. Så når Barcelona køber en spiller for 30 mio på en 4 årig kontrakt, vil betalingen blive forhandlet over hvor mange afdrag der skal ske!

På den måde skylder Barcelona 115 mio til andre klubber, men det skal med at andre klubber skylder Barcelona 25 mio.

Cash is king

I fodbold siges det at

Turnover is Vanity, Profit is Sanity, but Cashflow is King

Barcelona mangler likviditet, og derfor solgte klubben da også 10% og 15% af deres TV rettigheder for et beløb der i medierne er skrevet som over €500 mio

Men til stor overraskelse, så tyder det på at UEFA ikke vil tillade dette i følge the Athletic, som er en meget pålidelig kilde.

Hvordan kan Barcelona købe spillere?

Her er der to ting man skal være opmærksom på, for det første forhandles der om hvor mange afdrag der skal være på en spiller, så Barcelona er, hvis man skal tro medierne, oppe på at have købt spillere for over 150 mio euro, men det er ikke penge der skal lægges upfront. Det er reelt at langt mindre beløb her og nu.

Den anden er FFP (Financial Fairplay) som i Spanien er baseret på din forventede indtjening, og af den må du så bruge en bestemt procentdel på spillerløn.

Derfor har Barcelona travlt med at få en masse løntunge spillere ud af vagten, og på den måde gøre plads til nye spillere, og ni spillere har forladt klubben, og der er ingen tvivl om der er lagt pres på mange andre spillere for enten at ændre deres løn vilkår eller forlade klubben.

I skrivende stund, har Barcelona nok hentet en del prominente spillere, men de er faktisk ikke registreret endnu.

Fremtiden for Barcelona?

Klubben har brug for likviditet her og nu, og der arbejdes nok på ikke så få fronter for at adressere dette.

Så skal Barcelona have styr på deres indtægter og udgifter, for nok tjener klubben mange penge, med en omsætning på omkring de 7 mia danske kroner før covid, så er der noget at arbejde med.

Men den samlede lønsum, er meget høj, og det er den der skal længere ned. I seneste regnskab udgjorde det 4,6 mia danske kroner

Advertisement