Premier League landede en ny deal, tallene er store £ 5.136 BN, det er gældende fra 2016/17 og tre sæsoner frem.

Ikke dårligt at lande en sådan deal og produktet er jo i orden, når prisen er som den er. Men det kan få betydning for en række andre ting, for når en liga bliver så dominerende…hvad betyder det så af afsmittende effekter?

Lønforskel.
For at sammenligne med en af de andre store ligaer, nemlig den franske, så er gennemsnitslønnen for en spiller i Premier League 2,3 x højere, og med den nye aftale, så bliver den forskel kun større.

Reelt er der vel kun meget få klubber uden Premier League, der kan matche de 20 klubber!

Det gør at klubberne i Premier League mere eller mindre kan plukke de bedste profiler fra de andre store ligaer, hvilket allerede sker, men nu bliver det vanskeligere at holde på de lokale profiler.

Champions League uinteressant?
Det gør at Premier League kan blive a league of their own.

Er det så godt eller skidt, ja som sådan er det vel positivt at der kommer flere midler til fodbolden, men vil det skabe udfordringer, der nok vil gøre Premier League til den bedste række, men vil det betyde at Premier League distancerer sig fra resten af fodbolden i Europa?

Med de mange ekstra kroner i klubkasserne, kunne man høre en engelsk journalist slå på tromme for at billetpriserne skulle sættes ned, for hvem har i dag råd til at komme fast og se sit hold på stadion?

Indtægterne til at finansiere denne aftale kan kun komme to steder fra, reklameindtægter samt en mulig forhøjelse af hvad det koster at se kampene hjemme på TV i stuen.

Premier League kan derfor ende med at være et mere TV produkt end oplevelse på stadion, for selvom der er mere end pænt fyldt op på stadion, så skal der hjemme ved stuerne gerne være en oplevelse af god stemning. Den skabes via trofaste fans.

Udfordringen er ligeså, kan man fastholde interessen for produktet Premier League, hvis de helt unge fans ikke kommer på stadion, men det primært bliver den rige middelklasse, som kommer i ny og næ. Vil der så komme ny fans nedefra, eller er Premier League så hypet at det ikke betyder noget?

Selvom TV penge er store, er de også mere retfærdige i Premier League, hvis der ses på hvor stor forskel der er på top og bund.

Spanien 7,77
Italien 5,25
Frankrig 3,4
Tyskland 2,02
England 1,58

Produktet landshold, er noget der oftest debatteres i England, og vel er Premier League en kæmpe succes, udfordringen har så været landsholdet, hvor Ligaen Premier League nok er den bedste, mens det engelske landshold, ikke matcher dette.

1. Tyskland
7. Frankrig
10. Spanien
11. Italien
20. England

Den korte udgave af den debat er at engelske talenter ikke får spilletiden og ikke er sultne nok, da de allerede i en ung alder, tjener store penge.
505 spillere har kontrakt i denne sæson i Premier League, de 338 er ikke engelske spillere.

Slutteligt, kan pengene i Premier League blive så store, at Champions League bliver mindre vigtigt!

Hvad kan man så gøre, eller skal der gøres noget overhovedet.
En del af tingene er sat i søen af UEFA med deres Financial Fairplay, men tre områder ville være interessant at se på.

1. Mindre trupper
Premier League klubberne kan hente alle de spillere ind de vil fra de andre ligaer, således at de dermed svækker modstanderne. En klub som Chelsea har 16 spillere på kontrakt, som de har lånt ud.
Sæt et maks. antal, og klubben kan ikke have flere end det dette antal spillere.

2. Lønloft
Det er måske utopi at tro på det vil virke, for der er for mange måder at omgås dette, men skal Premier League ikke blive en liga for sig selv, således at klubberne i de andre ligaer har en mulighed for at hamle op mod Premier League.
Omend det kan argumenteres at pengene ikke bruges fornuftigt i klubberne, når der ikke er flere engelske hold bedre placeret på den europæiske ranking.

4. Chelsea
8. Arsenal
10. Manchester U
14. Manchester C
18. Tottenham
41. Liverpool

6 klubber i top 50, er ikke imponerende, omend Champions League er eneste liga der har interesse i England, Europa League har slet ikke samme interesse, og derfor klarer engelske hold sig måske mindre godt?

For de 5 store ligaer er antallet af hold i top 50

Spanien 8
England 6
Tyskland 5
Italien 5
Frankrig 3

3. Del indtægterne
Et noget kontroversielt forslag, men prøv at se mod USA, som nok er det mest kapitalistiske land i verden, men hvor de er optaget af at skabe et produkt for deres ligaer i NBA, NHL og NFL, hvor der skal være spænding, og hvor de mindre rige hold, har en mulighed.
Lad en del af dine indtægter ryge i en fælles pulje, som nok gør dine konkurenter stærke, men det skaber også et bedre produkt.

Som det er nu, har du en FA cup turnering, hvor et hold fra de lavere rækker håber på at trække en modstander fra Premier League, helst med et stort stadion.
Cambridge mødte i denne sæson Man U i en omkamp. Indtægterne fra kampene skal deles efter en nøgle, der giver udeholdet 45% af dagens indtægter…Det betød for Cambridge at den ene kamp, der hentede de hele deres indtægt hjem for en hel sæson.

Lad pengene komme længere ned i systemet og arbejde, for at skabe udvikling.

Eller måske ændrer tingene sig ikke specielt, trods de store penge.

blog penge