Jeg var ude og se en U11 kamp i floorball for nylig, et ganske interessant studie. Det ene holds træner, var meget aktiv råbte og dirigerede rundt med sine spillere, meget engageret.

Den anden træner for det andet hold sagde ikke så meget, nuvel hans hold var bagud, men der kom ikke en lyd over hans læber, ikke som jeg kunne høre i hvert fald.

Jeg har aldrig forstået de trænere der står på sidelinjen og dirigerer og råber og skriger.

Hvorfor gør de det, jo det er jo, for at fortælle spillerne hvad de skal gøre eller sørge for at rykke rundt på spillerne så de står rigtigt.

Intet kunne være MERE DUMT AT GØRE.

Din rolle.
For hvis du som træner, er nød til dette, har du misforstået din rolle og heller ikke været dygtig nok som træner. Hvis du som træner ikke har lært dine spillere at placere sig på banen, og at de som spillere skal kommunikere sammen, ja så har du misforstået det at være træner.

Som træner skal du lære dine spillere at snakke sammen, det er spillerne der skal løse problemerne på banen, derfor skal du som træner, skabe et miljø, og træne dem i at snakke sammen, så de placere sig rigtigt på banen.

Hvordan skal de tage en beslutning?
Hvis du som træner råber og fortæller spillerne hvad de skal gøre, så lære rde ALDRIG at tag én selvstændig beslutning.

Koster det mål? Ja selvfølgelig gør det, men vinder du på den lange bane, JA I DEN GRAD.

Udvikling.
Som træner skal du skabe problemer for dine spillere som de skal arbejde sammen for at løse! Det er ikke noget der kommer overnight, men noget der skal arbejdes med.

Barcalona er berømt for deres fodboldskole, deres filosofi i måden at træne på, er baseret på en tysk trænerguru der hedder Horst Wein. Hans filosofi er meget enkel, skab problemer for spillerne til træning, som de skal lære at løse selv, uden indblanding fra en træner.

Skab udfordringer der skal løses i træningen.
Alle hans øvelser tager udgangspunkt i at spillerne skal tage stilling og afgøre hvad deres handling skal være.

Et meget sigende citat fra Horst Wein er: Dont talk to the man with ball, he’s busy, he’s working.

Hvorfor råber du?
Trænere der råber til spillerne, de udvikler ikke, de skader mere end de gavner. De gør det alle i den bedste mening, for de at de så gerne vil, men i stedet skal de bruge deres engagement anderledes.

Se de gode trænere, når der bliver skiftet i kæden, bruger han tiden på at coache dem der er kommet ud og snakke med dem, frem for at råbe ad dem der er på banen!

Eller endnu bedre, han har skabt et miljø hvor spillerne snakker sammen i kæden, om hvad fungerede godt i skiftet og hvad der ikke gjorde hvad der skal ændres på.

Vær din rolle bevidst.
Så kære trænere på specielt ungdomssiden, ti nu stille og lad spillerne spille, lad spillet være deres lærermester og lær dem i stedet at snakke sammen om de problemer de har.

Hvis der konstant står en mand fri, og han scorer gang på gang, ja hvis spillerne ikke inde på banen kan finde ud at snakke sammen om at dække ham. Så tag snakken med dem når de kommer ud, men endnu bedre, spørge dem, hvorfor får han lov at score mål igen og igen, hvad vil I gøre ved det. Lad være med at give løsningen, lad dem finde løsningen, det udvikler dem.

Så næste gang du ser dit barns ungdomstræner, eller du selv som træner ser en træner stå og råbe igen og igen til sine spillere, så tag en udviklingssnak med ham, om hvad der faktisk fungerer og ikke fungerer.

Kortsigtet.
Selvfølgelig hjælper det her og nu at træneren råber dessiner ind! Men det skyldes hans egen fejl som træner, at han i sin træning ikke har gjort dem dygtige nok, så han må stå og redde det i kampen, når det går galt.

Brug dit engagement og energi rigtigt.

I fodboldens verden har de faktisk lavet stævner der hedder SILENCE CUP, hvor trænere og forældre, ikke må sige noget…hvorfor, jo for netop at sikre ovenstående

Advertisement