Sverige eller Danmark er garantert en plass i EM i Frankrike 2016. Norge møter Ungarn og har muligheten til å komme med i EM for første gang siden 2000. Det var også det året i Portugal alle de tre skandinaviske landene sist spilte sammen i et mesterskap.

EUROPEAN QUALIFIERS 2016
EUROPEAN QUALIFIERS 2016

Sverige – Danmark:

Om playoff-trekningen sa Danmarks landslagstrener Morten Olsen: «På en måte irriterer det meg litt at vi skal møte Sverige. Nå som Island har kvalifisert seg kunne det ha vært morsomt hvis Sverige, Norge og Danmark også klarte det».

Likevel, et nabooppgjør er alltid spennende – spesielt i EM. I 2004 så vi hvor vennelige erkefiender kan være da Sverige og Danmark møtte hverandre i gruppespillet og begge to gikk videre etter at stillingen ble 2-2, noe som også var det eneste resultatet som ville sikre at begge lagene gikk videre – istendenfor Italia. Azzurri raste og anklaget dem for å ha planlagt resultatet, da de ville gått videre med alle andre resultater enn 2-2!

Også i 2007 hadde vi en interessant kamp mellom de to lagene da de møttes i kvalifiseringen til EM 2008, men stemningen mer amper denne gangen. Kampen i Parken ble avbrutt på grunn av at en tilskuer gikk amok da Sverige ble tildet en straffe helt på slutten av kampen og angrep dommeren! Sverige ble tildelt en 3-0 seier da dommeren var for redd til å fortsette. Før den dramatiske slutten hadde Danmark komt tilbake fra 0-3 til 3-3.

Derfor jublet danske medier “JA DÅ!” for en nabokamp i håp om mer drama.

Olsen derimot, som har vært sjef for den danske troppen siden 2000 og har uttalt at han kommer til å gi seg etter 2016, var veldig forsiktig med å snakke laget opp og mente at det ikke er så stor forskjell mellom dem i dag, i følge Ekstrabladet.

For svenskene er rutinerte og har vært med i hvert eneste EM siden 2000. Selv om de blågule har et statistisk overtak seg imellom av totalt 104 kamper med 45 seiere mot Danmarks 40, har Olsens menn vunnet fire av de fem siste kampene (en uavgjort). Sverige har ikke klart å score da, men Zlatan Ibrahimović er i god form og var den fjerde mestscorende spilleren i kvalifiseringrunden med åtte mål og kan fort avgjøre kamper mot hvilket som helst lag. Svenskene ligger som nr 13. på listen over de dyreste spillerne i Europa, og vi få se om det har noe å si.

  • Sverige har havnet helt ned på 45. plass på FIFA rankingen, mens Danmark ligger på 28. plass.

Norge – Ungarn:
De ungarske mediene var svært fornøyde med å ha trukket et norsk lag som ikke har vært med i EM eller VM siden 2000. De unngår Zlatan, et sterkt Danmark og nabolandet Ukraina.

Landslagssjef Bernd Storck var heller ikke misfornøyd med at Norge ble deres motstander. Han uttalte følgende til NTB: “Vi vet mye om norsk fotball. De har et veldig godt lag, men likevel vil jeg si at dette var en god trekning for Ungarn“.

Men nordmennene var blant de beste treerne i gruppespillet med hele 19 poeng (i en tøff gruppe med Italia og Kroatia). Ungarn på sin side, samlet 16 poeng i gruppespillet. De maktet kun å slå Finland og Færøyene. Norges nye, unge lag er sultne på å få være med i et stort mesterskap igjen.

Landslagssjef Per Mathias Høgmo mener Ungarn har en fordel med mange rutinerte spillere (med en snittalder på ca 30 år). Ungarn har heller ikke en eneste seier på ni kamper mot nordmennene siden 1981.

  • Ungarn er en plassering over Norge på FIFA-rankingen på 33. plass og har også fordelen med å spille siste kamp på hjemmebane.

Oddsen holder faktisk en knapp på at svenskene kommer til å gå videre til Frankrike 2016 sammen med Norge, Bosnia og Ukraina.

Hvem tror du kommer videre og hvorfor? 

De første oppgjørene spilles 12-14 november, returoppgjørene 15-17 november. God kamp!

Landene som var med i EURO 2000
Landene som var med i EURO 2000