Benløse floorball Club, har med succes lykkedes med at streame kampe, primært deres hold i ligaen.

Deres youtubekanal kan du se på linket.

Jeg måtte høre en af initiativtagerne om det

0) Hvem er Jens Stigaard og hvad er din tilknytning til sporten?
Jeg er en ung knægt der har spillet floorball i 10 år, elsker stadigvæk sporten i høj grad. Startede i Benløse, hvor det faktisk var Jesper Vangkilde (nogle af jer gamle ræve kender ham sikkert), som var pædagog i min fritidsklub som havde introduceret os til sporten, og han foreslog at vi samlede et hold i klassen og tilmeldte os skolefloorball, som blev afviklet i Benløse. Efter turneringen fik jeg overtalt to af mine kammerater til at prøve at starte til floorball. De holdt ved i cirka en sæson, men jeg holdt ved, for jeg synes at det var pisse skægt. Jeg spiller stadig selv, på Helsingørs 1. hold, hvor vi ligger i den gode ende af 1. division øst. Sidste år endte vi som 1’er i rækken, men valgte ikke at rykke op i ligaen, da vi som hold ikke har ressourcer nok til at kunne være en del af den landsdækkende liga. Derudover er jeg også træner for holdssammenslutningen mellem Helsingør og Lyngby i U17, som går under navnet Team Nordsjælland Floorball U17. Ud over floorball, ja så studerer jeg på DTU i Lyngby, er på mit 9. semester, og skulle gerne være uddannet civilingeniør (inden for software) til næste vinter.

1) Hvorfor begyndte Benløse at streame kampe?
Jeg tror det var op til slutspillet 2013/2014, hvor Thomas Bøge fik stablet det på benene, først køb af computer, og derefter egne kameraer. Og ja, hvorfor streame. Det har to elementer i sig, først og fremmest er det jo en service til de som ikke selv har mulighed for at være i hallen. Derudover så skulle det gerne være med til at promovere sporten. Om det reelt gør det, det er så en anden sag, men det er svært at vurdere. Jeg spiller selv i Helsingør, men har stadig en forbindelse til Benløse, og det har jeg lidt fordi at jeg har en bror som spiller på ligaholdet i Benløse, nogle kender ham måske, Frederik Stigaard.

2) Hvad skal der til af mandskab for at streame. Både hvis det skal være optimalt eller skrabet?
Hvis man køre den mest simple opsætning, med ét kamera, så kan man godt gøre det én person, men det er langt fra optimalt, da man skal holde styr på mange ting samtidig så, og så daler kvaliteten. Vi bestræber os på at være minimum 2, og derudover så har vi nogen gange kommentatorer på. Det giver et pift til streamingen, så dem der sidder og ser det, har noget andet at lytte til end hallyden.

3) Jeres opsætning. Hvad har det kostet og hvad indeholder det?
En kraftig computer er hovedelementet, som bærer hele setuppet. Og det kræver en speciel software, et streaming program, til at få det sendt videoen online. Vi er gået over til at bruge vMix, som er et fantastisk godt stykke software. Ud over det, ja så har vi indkøbt to kameraer, som kan tilsluttes computeren via HDMI kabel. Der er dog den lille hage at man også skal have et specielt PC-kort for at kunne tage video-input. PCen kostede i omegnen af 6-10.000 kroner med alle komponenter, og kameraer cirka 6.000 kr. Derudover har vi nogle ekstra ting, som fx headsets, skærme, og diverse ekstra kabler og udstyr.

4) Kan hvem som helst faktisk betjene jeres grej?
Det er faktisk et rigtig godt spørgsmål! Mit umiddelbare svar er ja, og det kan godt virke lidt afskrækkende for en ikke-teknisk PC bruger at skulle betjene et avanceret streaming-program, men sagen er den, at selve opsætningen kun skal laves én gang, og derefter, så er selve betjeningen rimelig simpel. Man skal selvfølgelig vide hvilke kabler der skal hvorhen når vi fx sætter udstyret op, men ellers, så er programmet rimelig simpelt at bruge.

5) Hvad har feedback været på at I gør det?
Der har været mange der godt kan lide at vi har haft streaming, så de har kunnet følge med hjemme fra sofaen, og det er jo dejligt. Vi har også haft nogle som har synes at videoen hakker, og ja, vi har haft nogle problemer tidligere med at computeren ikke har kunnet trække videoen den har til opgave at processore. Det problem fik vi løst ved at skifte til vMix.

6) Hvor mange kigger med i denne sæson sammenlignet med sidste
På selve streamingen er der cirka 50-100 seere som regel i denne sæson. Jeg husker fra slutspillet sidste år at vi var oppe på over 300 seere på et tidspunkt, men generelt ligger vi på de der 50-100. Jeg ville ønske at tallet var højere!

7) Hvilket klip har flest hits?
Den video der har flest hits er 2. kamp af DM finalen fra 2014 mellem Benløse og Rødovre. Den har 1.240 hits. Dernæst kommer der mange af kampene fra denne sæson, hvoraf nogle af dem er goalshow videoerne.

8) Hvordan har udvikling været siden i startede?
Ja bestemt! Første gang der blev streamet i Benløse var tilbage til landsstævnet 2014, hvor der blev brugt en bærbar computer, og et webcam, så der er sket noget siden! En af de features vi har forsøgt at benytte er at lave replays, for vi er af den overbevisning at flere folk vil se vores stream hvis der bliver vist replays.

9) Bruger I klippene internt i klubben til noget?
Ikke specifikt, men det er klart at der er sekvenser fra kampene man klart kan analysere på, og prøve at få bearbejdet nogle af de fejl der forekommer. Jeg ved dog at blandt dommerne, så har der været brugt noget videomateriale de har kigget på, som stammer fra vores stream.

10) Er kvalitet så god at I kan sende klip til tv stationer?
Både ja og nej. Rent teknisk, så streamer vi til YouTube i det format som hedder 1080p50. Som i daglig munde er kendt som Full HD. TV stationer sender ud i det format, eller ringene. Så teknisk kunne man sige at klippe har god nok kvalitet. Dog, så halter vi efter hvad angår selve kameraerne. Vi bruger kameraer nu som er “hobby” kameraer, som altså kunne være hvermands-eje. Det er ikke for sjov at man ser at de professionelle render rundt men stort kameraudstyr, for det er det der er nødvendigt for at få et skarpt og godt nok billede. Så ja, på det punkt skulle vi oppe os, hvis vi skulle kunne lave video der reelt kunne bruges på TV.

11) Har I andre ideer om hvordan I vil bruge streaming?
Man kunne sagtens lave en kompakt video med klip fra diverse kampe og lave en floorball-begynder video, som man kunne uddele til de lokale skoler eller lignende, og sige, det her, det er nogle gutter som kommer herfra, og spiller en sport der er gang i, så tag og prøv det selv. Og jo, jeg ved godt at det bliver spillet i de fleste skoler rundt om i landet, men det afspejler sig ikke rigtigt når det kommer til foreningerne.

12) I forhold til sponsorer. Hvilke muligheder ser du og har I brugt det til at sælge?
Til Benløses kampe er der hver gang sponsorer som har udloddet præmier til kampene. De samme sponsorer er tilbudt at være på streamingen i form af logo, og evt. en kort reklame, til fx pauserne. Vi har dog kun har én enkelt af de her video-sponsorere, så det er bestemt noget vi kunne tænke os i fremtiden!

13) Ordet er frit
Lad os ikke spilde en masse ressourcer på elite-programmer rundt om i klubberne, men brug i stedet ressourcerne på ungdommen. Post pengene i at få etableret skolefloorball-turneringer, og få flere ungdomstrænere landet over. Den vej igennem få promoveret sporten endnu mere, så der kommer flere børn i klubberne, helt ned fra U7 plan, og op til U17, så alle klubber har et hold på alle ungdomsniveauer. Det ville være ønske-scenariet, men det er klart at det ville kræve enorme ressourcer, men der er allerede lagt meget op til det med 25-50-75 planen.

IMG_1683