Fransk bordtennis var igen imponerende stærke ved ungdoms EM i bordtennis.

Hold.
Drengene vandt sikkert titlen for hold, kun Polen bød modstand i en 3-2 sejr, hvor alle franske sejre dog kom med 3-0 sætsejre.
Pigerne sluttede som nummer 4 i holdturneringen.

Juniorne vandt for 5.gang i træk, og det med lutter 3-0 sejre.
Mens damejuniorne blev nr.5, efter i kvarten at have tabt 1-3 til de senere vindere fra Rumænien.

Single:
Drengene, fransk singlesejr, og yderligere 1 mand i semi og 1 mand i kvarten
Pigerne, fransk singlesølv
Herrejunior, 4 bedste var alle fra Frankrig og yderligere 1 spiller i 1/8delen. De 4 kvartfinaler afgav de 4 franske juniorer blot 5 sæt tilsammen
Damejunior, 1 spiller i 1/8-finalenRanglister
Drenge, 4 spillere i top 10
Piger, 2 spillere i top 10 og 5 spillere i top 25
Herrejunior, 7 spillere i top 11, eller 13 spillere foran den bedste danske spiller
Damejunior: 4 spillere i top 40

Grunden til succes?
Sådan er tallene, ganske imponerende, men hvordan er det lykkedes Frankrig at få sådan en succes op og stå?

Det spurgte jeg chefen for de landsholdsarbejdet Michel Gadal om, og han fortalte uden omsvøb hvad det er de har gjort.

10 års plan
Det hele startede tilbage i 2001, hvor vi lavede en 10 års plan, målet var at lave spillere der kan begå sig på højeste niveau og hente medaljer til Frankrig! Ikke nødvendigvis på ungdomsniveau men på seniorniveau.

Målet med vores træning er at de spillere vi vælger ud og arbejder med, kommer til at træne 10.000 timer.

Michel Gadal var manden der trænede JP Gatien gennem mange år, og på spørgsmålet om det er resultatet af udviklingen med Gatien der i dag udmønter sig, svarede Gadal: Ikke helt, at træne med Gatien var fantistik, sammen udviklede vi os, ham som spiller og jeg som træner. Men den måde vi trænede på dengang, kan ikke overføres til i dag, men jo det at træne meget, det har vi fastholdt.

Tidlig indsats
Vi starter med at scoute spillerne i alderen 8-12 år, vi ser mellem 3-4000 spillere hvert år, totalt er det cirka 1/3 af spillere i denne alderskategori beretter Gadal.

Ud af de mange spillere, så vælger vi 20-25 spillere ud, som vi tager ind i vores system.

Hvad ser vi efter?
Det er tidligere topspillere og trænere der står for denne udvælgelse, og noget af det de kigger efter er om de afslappede i deres bevægelser, om de har en vision med deres spil, hvordan deres indlæring er, om de har lyst at træne meget. Vi ser ikke så meget på deres resultater.

Træneren udtages!
Hvis vi så udtager en spiller, så udtager vi også træneren til denne spiller. Det vil sige 1 spiller og 1 træner bliver udtaget.

Vi kan lære dem meget på lejre, men den virkelige udvikling, det sker i den daglige træning, derfor er det utroligt vigtigt at vi har klubtrænerne med inde over. De skal med på trænerseminar og de skal med på træningslejre løbende.

Nøgleperson
På den måde kan vi træne trænerne så de bliver bedre ude i klubberne og ikke træner forkert.

Hvad nu hvis en træner ikke vil? Spurgte jeg Gadal om, jamen så må vi finden en anden træner, der er villig til at være med. Men langt de fleste trænere er rigtig glade for dette.

Træning fremfor kamp
Der skal trænes meget hjemme i i klubben fortsætter Gadal, i gruppen op til 12 år, skal de have 12 timers træning om ugen, vi er meget opmærksomme på at de ikke kommer ud og spiller for mange turneringer, det er bedre at træne.

På spørgsmålet om det kan blive et problem med skolen, siger Gadal, vi tager altid kontakt til skolen, fortæller dem om projektet, og vi møder kun stor forståelse. Men spillere i denne alder, de har tid til at træne meget, så meget går de ikke i skole, og så kan weekenderne bruges til at ligge træning ind.

Når spillerne bliver ældre, så kommer de på vores centre, så er hverdagen tilpasset dem meget mere.

Samarbejde mellem klubber
Men i de mindre aldrer, der er det klubtræningen der er den vigtige. Dette sammen med at 10-12 klubber ofte går sammen om at lave fælleslejre/samlinger for deres bedste spillere, med hjælp fra os.

Det gør at vi har en stor gruppe, der tidligt træner rigtigt og meget.

Guldalder
Den gyldne alder (på dansk den motoriske guldalder), ligger i årerne 7-12 år, det er vigtige at vi ude i klubberne får løftet niveauet, så vi får udviklet talenterne.

Ude i klubberne, skal vi ligeledes have ændret indstillingen, således det bliver en mere individuel kultur mere end en team kultur.

Dette skal forstås som at trænerne, skal blive bedre til at lave individuelle træninger, så i stedet for at alle træner det samme, skal træneren blive dygtigere til at lave træningspas der er tilpasset hver enkelt spiller

Evaluering af alle spillerne
Vi har hele tiden løbende evalueringer, hvor vi benchmarker vores spillere op mod de bedste i verden, hvor god var den og den spiller da de havde denne alder, har vores spillere samme niveau med teknik og fitness. Hvor skal vi sætte ind for at løfte den enkelte.

Klubtræningen
I Danmark har vi et nationalt center hvor de bedste spillere træner, men det betyder at klubtræningen ikke har god kvalitet, ja vi har det samme i Frankrig fortalte Gadal, og jeg har været i Danmark og set Jeres center. De bedste skal træne med de bedste, derfor skal de være på centeret, men hvis vi ikke får bedre og bedre klubtræning, så er det lige meget. For det er ude i klubberne at den største udvikling sker, og derfor er det vigtigt for os der er dygtige trænere, og at der er god træning for de næstbedste.

Seniormedaljer?
I har været suveræne på ungdomssiden, men hvornår skal vi se resultater på seniorniveau, bedste resultat er en semi ved EM senior i hold sidste gang.

Jamen målet er at vi skal vinde medaljer på seniorplan, det er det vi satte os for at gøre for 10 år siden, det tager tid at bygge slagkraftigt landshold op, det er vi ved at gøre nu, og i 2012 eller 2013 vil vi se de første seniormedaljer til Frankrig., det er jeg overbevist om fortalte Gadal.

Pigerne?
Jeg spurgte ind til pigerne på ungdomssiden, hvor der ikke har været helt samme succes, og ja det er rigtigt svarede Gadal, men vi er på rette vej, de er på en eller anden måde et par år efter drengene. Men vi har heller ikke så mange piger at vælge imellem som drenge, og ikke alle piger har lyst at træne så meget.

Samtidig må vi erkende at mange af spillerne stopper lige omkring senioralderen, da de skal vælge mellem uddannelse og bordtennis. Men vi tror at pigerne også kommer.

Så nøglen til succes spurgte jeg, det er at I scouter så mange spillere, og når I udtager spillerne så udtages klubtræner også.

Præcis svarede Gadal, det er grundstenen i vores metode, nu har vi haft meget fokus på ungdommen, nu skal vi som sagt til at slå igennem på seniorniveau, men vi må ikke glemme at have opmærksomhed på ungdommen fortsat sluttede Gadal, for den gode klubtræning er fundamentet