For noget tid siden fik jeg en opfordring til at skrive noget om dette. Det lovede jeg, men må også sande, det har taget noget tid at få skrevet det. For mange idrætter er sponsorarbejde ret så vigtigt, eller er det?

For DIF lavede for nogen år siden en stor foreningsundersøgelse, hvor de spurgte et repræsentativt udsnit af klubberne fra alle specialforbund, om blandt andet hvor deres indtægter kommer fra.

Nu er tallene fra hockey og floorball, men i alt 38 foreninger har svaret. et par nøgletal, og husk tallene er fra 2004.

Kontingent ungdom: 505,-
Kontingent senior: 827,-

Dette tal er vigtigt, for den største indtægt en forening har, er fra medlemmerne, jo flere medlemmer, jo større indtægt. Men rent procentvis, så fordeler indtægterne sig således:

2004

Landsresultat

Kontingenter

28 %

46 %

Støtteforeninger

3 %

3 %

Kiosk &   cafeteria

0 %

2 %

Loppemarked, banko

3 %

3 %

Salg af udstyr

0 %

0 %

Overskud ved   arrangementer

7 %

6 %

Entreer

2 %

1 %

Reklame/sponsor

23 %

9 %

Gaver/bidrag

2 %

1 %

Komunalt lokaletilskud

8 %

9 %

Kommunale tilskud   øvrigt

11 %

8 %

Renter

0 %

1 %

Andet

14 %

12 %

I alt

101.060 kr.

261.506 kr.

Det vil sige, en typisk forening i 2004, havde sponsorindtægter på godt 24.000,- mens en gennemsnitlig forening i Danmark (alle idrætter)  har cirka 26.000. Igen er det tal der er fra 2004 så mon ikke tallet er højere i dag.

Medlemmer giver mest.
Mens indtægter via medlemmer  udgør små 50.000,- (inklusiv kommunalt tilskud). Derfor er der en pointe i at skaffe flere medlemmer, det vil skabe flere indtægter, og vil som billedet er nu, være en større indtægt end sponsorkronerne.

Det interessante er at ret mange foreninger har et form for sponsordvalg, mens få foreninger har et medlemsudvalg! Det kan betale sig at skaffe flere medlemmer.

Sponsor hav argumenter i orden.
Men tilbage til det som det handler om, nemlig måder at tjene penge på ved sponsorarbejde.
En god ide er at vende situationen om, når du kommer ud og spørger en om de har lyst at sponsorere, så vil de spørge, WHATS IN IT FOR ME?

Så hvis nogen og kom og spurgte dig om du ville ligge 5-10.000,- hvad ville du så forvente igen.?

Tja du kan måske sælge ham en bandereklame, eller hvis din klub har hold i den bedste række, kan du bruge salgsargument, at der er TV kampe.

Modsvar kunne så være, ok, hvor mange kommer og ser Jeres kampe? og hvor mange gange er i på TV? og hvor mange ser Jeres kampe på TV?
Omvendt, er det de lokale man er rundt at spørge, så betyder det næppe alverden at der er 50-100 der ser Jeres kampe, og at der kan være TV

Timer.
Det er noget helt andet du skal spille på i forhold til en sponsor, for at de skal få noget de kan bruge. Det du kan tilbyde er:
# At hjælpe med x antal timer i forhold til størrelse af sponsorat (det kræver selvfølgelig at medlemmer er indstillet på at komme ud)

I har medlemmernes tid som I kan sælge af!

Festivalmodellen.
Der er mange festivaler i Danmark, med Roskilde som den største. Her kan de dygtige foreninger godt tjene 200.000! Nu er det de færreste klubber der kan være med på Roskilde, men der er andre festivaler, undersøg mulighederne!

Firmaturnering.
At tilbyde en firmaturnering, som et enkeltstående arrangement hvor I sørger for alt det praktiske, har stave og evt målmænd, så de bare skal spille en række kampe mod de andre sponsorer.
Det hele afsluttes med føllesspisning med høj belagt smørrebrød og alt det øl og vand de kan drikke undervejs (mad og drikke er gratis).

Det er en billig måde at lave et socialt arrangement for ens ansatte, sådan kan det sælges, at I kommer og tilbyder dem at lave noget for deres ansatte, som vil betyde at de socialt får en god oplevelse sammen. dette for kun…

Dette kunne sammensættes med en bandereklame

2 pølser og en vand/øl
I min søns fodboldklub, får alle sponsorerne et lille kort som er sponsorbevis. det giver ret til 2 pølser og en vand/øl ved alle førsteholdskampe. Dette kan kombineres med en bandereklame og andre ting. Men igen så du tænker, hvordan kan jeg gøre min vare bedre for kunden, så han føles der er noget i det for ham.

Lokalavisen.
Køb en fast spalte i den lokaleavis, lad os sige I køber en hel side. Den skal så have Jeres logo og andet i baggrunden. Køber i spalter for 1 år ad gangen, så vil der være mængderabat til Jer, der skal ikke betales fuld pris.

Denne spalteplads, går I ud over tilbyder Jeres sponsorer gratis, såfremt de tegner et eller andet form for sponsorat. På denne spalteplads kan de frit reklamere for hvad de vil, men sålænge I har Jeres navn/logo på spaltepladsen, så kommer i gratis i avisen hver eneste uge, samt at I tilbyder en sponsor gratis spalteplads!

Spørge spillerne ad om deres forældre
Hvordan finder man sponsorerne, jo hvis I har styr på Jeres ungdomsarbejde, så går I ned til alle ungdomstræningerne, og spørger hver enkelt, hvad hedder dine forældre, og hvor arbejder de henne.

Nu har du med 50 ungdomsmedlemmer, lidt over 100 kontakter (der er jo papforældrene ligeså), nu skal du igang med at ringe til dem på deres arbejde. Goddag det er NN NN fra floorballklubben, jeg ringer fordi jeg skal tilbyde Jer nogle muligheder som sponsor. Ved du hvem det er I Jeres firma jeg skal have fat i?

Den store udfordring er at finde den person der sidder med ansvar for jus dette. Det vil forældrene oftest vide og de vil kunne stille Jer videre.

Hvis 10 % af kontakterne er positive, så har 10-15 mulige kontakter, hvis de blot skal ligge 5.000,- hver, så kan du selv regne ud hvad det giver klubben. Det er er selvklart en opgave der tager tid.

Hvilken procentdel kommer tilbage til sponsor.
Du skal melde meget klart ud, at en hvis procentdel af sponsorbeløbet, vil du bruge på kunden på den ene eller den anden måde.Så smider kunden 5.000,- eller 10.000,- så melder I ud at 20% (gerne mere) kommer retur til kunden, i form af ydelser eller andre former for værdier. Det er ret vigtigt at kunden ved dette, og noget I kan spille på, så kunde ved der er noget til ham.

Sponsorarrangement.
Floorball er ikke så stort endnu, at du kan lave netværksmøder til kampe mm, men det  skal ikke forhindre dig i at lav eet arrangement for dem, som ikke nødvendigvis har noget med floorball at gøre, det kan være at invitere en ud og holde et foredrag for dem, hvor de frit kan invitere nogle gæster med. Igen er der gratis øl/vand.

Hele tiden skal du vide hvad er det jeg kan tilbyde den anden vej. Har I en regel der hedder at 20% skal retur til kunden, så kan selv et lille sponsorrat på 5.000.-, faktisk giver ret meget. Forstået er det det de 20 %, jamen så er det 1000,- du skal lave noget for, og det er immervæk mange penge at kunne lave noget for!

Børn.
Kan du tænke muligheder ind i dit sponsorat hvor du tænker deres børn med ind i det, så er det godt set. Det kunne være at tilbyde at lave en floorballturnering til en børnefødselsdag som en del af en sponsoraftale. Det er noget meget håndgribeligt der er til at forstå

Øv dig.
Når du skal ud og sælge sponsorater, så øv dig på dialogen i forvejen, så I er forberedte. Et nøgleord er at I vil skabe merværdi for kunden i fællesskab, at det er et produkt som i høj grad skal gøre kunden mere glad.

Produkter
I stedet for penge, kan sponsorater være i form af produkter, der kan komme Jer tilgode. Kaffe kan sælges videre i klubben, så har i sparet udgiften til at købe det ind.
Tøj kan bruges til at dele ud som gaver til medlemmer osv.

Der er sikkert mange andre måder at gøre det på, men dette er nogle, og det kan være de tjener som insp til dig.

Jeg har ikke beskrevet det materiale der skal til, og jeg har ikke været inde på det område der hedder logo på spillertøj. Du kan stadig tilbyde navn og logo på spillertøj, mod igen at tilbyde noget andet til sponsor

At komme ud og sige, stik os nogen penge og du får en bande, det holder ikke. Sponsor skal føle sig værdsat

Advertisement