Fodbold er en underholdningsindustri og klubberne er afhængige af indtægter til at drive driften. Indtægterne til klubberne kommer fra

TV penge
Sæsonkort
Matchdayindtægter
Sponsorindtægter
Transfersalg
Præmiepenge

Med de nyheder der strømmer ind, så er sundhedskrisen ved at blive til en alvorlig økonomisk krise. For når omsætningen falder i erhvervslivet, så vil indtægterne falde i den danske fodboldbranche, ganske som i resten af fodboldbranchen.

TV penge
Her er der indgået en aftale der træder i kraft 2021, og den vil sikre klubberne en fast indtægt. For klubberne i Superligaen, har det hidtil været omkring 20% af den samlede omsætning af ligaen. Hvilket dog i ligaen har stor forskel afhængig af klubbens omsætning.

Udfordringen kommer hvis selskabet bag TV pengene ikke kan betale det de skal, da de ikke får de indtægter ind de skal, så er det en udfordring

Sæsonkort og matchdayindtægter
Det er måske den mest sikre indtægt, for fans er der, men hvis den almindelige fan er udfordret økonomisk, så kan fanskaren nok være intakt, men det er ikke sikker at der er råd til at komme på stadion.

Sponsorindtægter
De vil med stor sandsynlighed falde

Transfersalg
En del klubber er afhængige af spillersalg for at få driften til at hænge sammen. Med et fodboldmarked der er udfordret økonomisk, så vil det betyde at der vil være en markant nedgang på dette område.

Præmiepenge
Her er det specielt fra Champions League og Europa League. Disse præmiepenge er afhængige af de indtægter UEFA har, og her må det antages at UEFA ligeså vil blive udfordret på økonomien, og derfor vil der være en nedgang her.

Sidst da Danmark havde en krise var tilbage i 2007, og det fik en betydning for den danske fodboldbranche.

Det ses på denne kurve, der viser hvor mange ansatte der var i de danske fodboldklubber. Bemærk det kun er fodboldsegmentet i klubberne, dvs. at Lalandia hos FC København ikke er talt med her, ligesom klubber med andre indtægter.

Antallet af ansatte toppede i 2009, og derefter gik det tilbage og først i 2013, var der igen flere der blev ansat af klubberne i Superligaen og 1.division.

Først i 2018, er antallet af ansatte på samme niveau som i 2009.

Bliver krisen på samme niveau, så er det sådan det kan se ud i fremtiden.

blog antal ansatte superliga og 1.div

Note: Data er taget fra klubberne fra Superligaen og 1.division i perioden. Der er regnskaber i perioden hvor antal af ansatte ikke er oplyst. Her er der estimeret antal ansatte i forhold til posten personaleomkostninger.

 

Advertisement