Han har været med i dansk floorball i lang tid den gode Preben Pedersen, og han stod bag det bedste VM resultat for kvinder tilbage i 2007!

 

1) Hvordan lærte du floorballsporten at kende?
Jag lärde känna sporten genom mina folkdanslärare här på Hönö där jag växt upp. De erbjöd oss som var med i folkdans att starta med innebandy i januari 1980 då jag var 11 år. På den vägen är det!

 

2) Hvor startede din floorballkarriere henne?
Som sagt jag startade här på Hönö i en förening som heter Hönö Vi Unga föregångaren till Öckerö IBK. Sedemera blev jag ledare för verksamheten. När jag började i gymnasiet i Göteborg 1985 så sökte jag mig till en riktig innebandyklubb och kom i kontakt med IBF Backadalen som jag spelade med i många år. Det är Backadalen som jag kallar min moderklubb.

 

3) Har du en speciel kamp du husker?
Oj, det finns självklart många men två stycken har jag speciella minnen från och båda är från åren i Danmark. VM premiären mot Sverige i Norge VM 2000 med herrlandslaget. Vi leder inför 3e perioden med 2-0. Då säger Urban Karlsson till mig i pausen – vinner vi avgår vi efter matchen, då kan vi inte göra mer med dansk innebandy. Vi förlorade matchen tillslut med 2-3 men det resultatet stod sig som det bästa något land gjort mot Sverige i många VM framöver. Målvaktsspelet i denna match från Morten Andersen är fortfarande något av det bästa jag sett någonsin på en innebandyplan. Den andra matchen är upphämtningen mot Norge i Dam VM 2007 i Danmark. Efter halva matchen ligger vi under med 1-5 och är borta för avancemang i VM. När slutsignalen går har vi vunnit med 8-5 och har fortsatt möjlighet att gå till semifinal. En fantastisk vändning av ett danskt damlag med stor karaktär.

 

4) Hvilken floorballoplevelse har gjort indtryk på dig?
En av mina största innebandyminnen är ändå första VM finalen i ett utsålt Globen (13000 åskådare). Det var ett genombrott för sporten i Sverige. Jag var där som ledare för den svenska elittränarutbildningen och det var en fantastisk stämning samt inramning.

 

5) hvilke 3 spillere husker du fra din tid som nogen af de gode?
Mina tre största spelare genom tiderna är utan tvekan följande: Anders Hellgård världens i särklass bästa spelare någonsin på en innebandyplan. Motorn i svenska landslaget och Pixbo under många år. Han hade allt man kan önska sig av en spelare och var alltid bäst i de stora matcherna. Vi har samma moderklubb – IBF Backadalen Hermine Dahlerus – Lika enastående fast på damsidan. Komplett och de stora matchernas spelare. Överlägsen alla andra damspelare genom tiderna. Båda dessa spelare var dessutom griniga och dåliga förlorare med en otrolig vinnarinstinkt. Den tredje är utan att tveka Magnus Augustsson -vilken teknik och passningssinne. En artist helt enkelt och den första riktigt stora spelaren i Sverige och Göteborg.
Om jag tittar på mina år i Danmark är det tre spelare som sticker ut lite extra. Henrik Hinken Jensen – han var grunden till att vi i två VM i rad 98 och 200 gick till Vm semifinal. Han var grinig som få och hade en stor inverkan på gruppen med sin otroliga vinnarinstinkt i varje moment både på träning och match. Han är Danmarks största herr spelare genom tiderna utan tvekan. Kapten Kasper Sindt är den andra. Han hade enorma ledaregenskaper och otrolig arbetskapacitet som spelare. Han var viktig för laget och hade förmågan att alltid få ihop gänget på ett bra sätt. För visst fanns det lite gliringar mellan öst och väst samt svenskarna. Den tredje spelaren är en damspelare och hon heter Jane Stubben en komplett damspelare som alltid gjorde allt för laget. Hon var vår kapten och visade alltid det på matcher och träningar. En av de bästa genom åren på damsidan även om man inte får glömma Di Naro, Pernille Aagaard och Annika Bengtson.

6) Hvilke ledere gjorde et indtryk på dig i din tid med floorball?
Jag har haft många förebilder som jag fått förmånen att jobba med inom innebandyn. Christer Olsson från Örebro som jag jobbade med mycket kring utbildning i Sverige bl.a elittränarutbildningen under 90 talet. Urban Karlsson är en annan som jag hade förmånen att träffa redan på Bosön 1990 och sedemera jobba med i Danmark under tre VM med herrlandslaget. En annan ledare som betydde mycket för mig och Urban i Danmark var Ole Peltola. Han tog innebandyn till en ny nivå i Danmark under de år han var ordförande i DaFU. En solid man med bra åsikter och handlingskraft. Oles paradkamrat Mona Aagaard har också betytt mycket för dansk innebandy och för oss i landslaget.

 

7) Kan du en anekdote fra din floorballtid?
Har ingen sådär på rak arm men du kan kanske ta den från VM i Norge 2000 när Urban sa att vi skulle avgå, han var seriös i det han sa. Vinner vi denna matchen så kan vi inte utveckla Danmark mer och då avgår vi efter matchen.

 

8) Hvilke udfordringer forbinder du med floorball i klubregi ?
Jag förstår inte frågan helt men svarar ändå. De utmaningar som finns att arbeta i en förening är att få alla att dra åt samma mål. Det jobbet måste göras grundligt och brett så att alla vet sin roll i en klubb. Detta saknas i de flesta klubbar, de flesta lever på att det finns några få personer som har ett stort engagemang. Här har idrotten mycket att lära från näringslivet.

9) På 25 år har DaFU opnået små 7.000 medlemmer, hvor mange medlemmer håber du DaFU har om 25 år?
Innebandyn har alla förutsättningar att bli riktigt stor i Danmark om man jobbar på rätt redan när spelarna är små. I Danmark finns hallar i mängder så jobbar man på ett vettigt sätt borde siffran utan problem vara 50000.

10) Hvad er/var din rolle i floorball?
Jag har haft många roller inom innebandyn. I Danmark var jag med i ledarstaben kring herrlandlaget från 1998-2003, U19 herr 1999-2003 och damlandslaget 2006-2007. Vidare arbetade jag med innebandylinjen (den första i danmark) på Nordjyllands idottshöjskole 19999-2001. I Sverige har jag haft många ledaruppdrag för både herr och damlag och för Svenska Innebandyförbundet samt IFF. Sedan två år tillbka har jag inget med innebandyn att göra utan driver eget företag inom näringslivet på min hemort Hönö utanför Göteborg.

11) Hvad ser du ellers i fremtidsudsigterne for sporten?
Sporten har kört fast lite de sista åren och behöver finna det engagemang som fanns i tidiga år. Vi behöver byta ut en del pampar som suttit för länge inom innebandyn för att åter hitta nödvändig utveckling och förändring inom sporten. De enkla åren är förbi när sporten var ny, nu är det en etablerad idrott och har helt andra krav på sig där det krävs förnyelse och utveckling vilket jag inte tycker den gjort de sista åren.

12) Ordet er frit?
Några av mina absolut bästa minnen från min tid med innebandy har utan tvekan varit åren i Danmark. De var lärorika, roliga och jag fick möjligheten att möta en massa härliga danska profiler genom åren. Tack för det