Jeg tror han er den person der har været flest gange oppe på talerstolen ved rep møderne i DaFU. Med en entusiasme og nysgerrighed omkring mange detaljer for at få afdækket det aspekt eller det andet, kunne han virke meget besværlig. Men det var sagen det handlede om, selvom han kunne være meget uenig med andre.

1) Hvordan lærte du floorballsporten at kende?

Vi havde en bordtennisklub på et fritidshjem, hvor jeg hang ud. Og dér spillede vi også en del hockey. Så da vi kom i kontakt med nogle floorbalfolk, så gik der ikke ret lang tid, før vi var i gang. Bordtennisklubben blev derfor hurtigt til en floorballklub.


2) Hvor startede din floorballkarriere henne?

8270 Fritidsgården FC. Fra 1995 til 1997 var det navnet på Team Århus Floorball.

 

3) Har du en speciel kamp du husker?

For nyligt spillede vi med Skanderborg Killerbees klubbens sidste kamp i 1. division inden vi tager turen ned i 2. division. Og mange af de ældre spillere vidste godt, at de nok spillede sidste gang på det niveau. Det gav sig udslag i en fantastisk fight, en formidabel koncentration og en enorm taktisk disciplin. Vi havde kun vundet en kamp i sæsonen, men Blackhawks blev sendt hjem med en lektion i kontrafloorball, som de nok ikke glemmer lige med det første. Bolden var 75% af tiden nede på vores banehalvdel, men vi var ekstremt skarpe i spilvendingerne og vandt 13-3. Den kamp skulle man ikke coache ret meget, for spillerne gjorde pludselig alt det, vi har arbejdet med de sidste tre år. Det var en fantastisk afslutning med Skanderborgs 1. divisionshold.

 

4) Hvilken floorballoplevelse har gjort indtryk på dig?

Jeg var der ikke selv og kendte ham ikke. Men det gør indtryk, når man en floorballspiller dør på banen, som Martin Landgrebe i Brønderslev gjorde, så gør det indtryk og får en til at tænke lidt mere over tingene.

 

5) Hvilke 3 spillere husker du fra din tid som nogen af de gode?

Kim Haagensen er klart den bedste spiller, jeg har spillet/coachet imod. Han kunne luske rundt på banen gennem en hel kamp uden at man nødvendigvis lagde voldsomt mærke til ham. Men når man så kiggede på kampprotokollen havde han lavet enormt mange point. Mens han stadig spillede divisionsfodbold i Frederikshavn lagde vi så vidt muligt vores hjemmekampe på dage, hvor FFI spillede, for at slippe for ham.

Henrik Engelsen er uden tvivl den bedste herrespiller, som har været i TÅF. En teknik i den bedre ende, et skud i den bedre ende, en kondition i den bedre ende. Men en unik fightervilje og et vinderindstinkt som til tider var skræmmende, gjorde ham til en spiller, der var uundværlig og som gjorde sine medspillere meget bedre.

Og jeg glæder mig til hver træning og kamp med TÅFs damer over at have Camilla Høholt på holdet. Hendes overblik er fantastisk, hun fighter i det stille, så man ikke altid lægger mærke til når hun rydder op hjemad banen og hun kunne have drevet det vidt som spiller, men har valgt at have det sjovt med sine holdkammerater gennem flere år, fremfor at blive lokket til en anden klub.

 

6) Hvilke ledere gjorde et indtryk på dig i din tid med floorball?

Den første var klubstifteren i Fritidsgården/Team Århus, Karl Aage Rasmussen. Han var pædagogmedhjælper på det fritidshjem, som vi udsprang fra, og hans dedikation for klubben og interesse for hver spiller som person var fantastisk. Pædagogikken var lige-på-og-hårdt, men han gjorde aldrig forskel på folk og værdsatte, hvis folk gjorde noget for fællesskabet.

Daniel Hahne, som var træner i TÅF, da vi vandt DM i 2010 kom med en helt anden seriøsitet end jeg tror man har set ret mange gange i Danmark. Han ændrede fuldstændig holdets taktiske formåen og fik spillerne til at yde det maksimale og prioritere floorball meget højt.

Og så må jeg beundre William Ehmsen for de resultater han har opnået indenfor DaFU. Vi har haft vores kontroverser og bestemt ikke været enige i, hvad der var bedst. Men han har fået sat sit aftryk på dansk floorball og jeg er imponeret over, hvordan han har fået gennemført sine visioner. Den klart dygtigste politiker i DaFU.

 

7) Kan du en anekdote fra din floorballtid?

Der er næsten ligeså mange anekdoter, som der har været træningsdage og kampdage. For floorball er jo sjovt. Men en noget atypisk, er helt tilbage fra 1995 eller 1996. Der var – til en afveksling – en konflikt, hvor DaFUs bestyrelse og klubberne var involveret. Noget med at der var en nordjyllandsk fløj og en københavnsk fløj. Magtbalancen var ved at skifte fra Nordjylland til København og det var en af lederene, der kom fra Aalborg, meget utilfreds med. Han havde en del vigtige papirer og lignende liggende, og som en sidste hilsen, inden han forlod sporten, lagde han disse papirer i en papkasse og sendte den til DaFU – men pr efterkrav. Så papirerne kunne altså først tilbagebringes, når den “løsesum”, som nordjyden havde krævet, var betalt.

 

8) Hvilke udfordringer forbinder du med floorball i klubregi ?

I Århus er det meget svært at få haltider. På grund af hævdspricipper, hvor man først får nye haltider, når andre frasiger sig dem, har TÅF på 20 år næsten ikke fået nye kommunale tider – og slet ikke nær centrum. Så det er derfor svært at vokse og starte ungdomshold op.

Og så er afstandene for nybegyndere og ungdomshold meget lange på trods af at vi nu har spillet organiseret floorball på flere niveauer i næsten 25 år.

Sidste udfordring er ansvar. Idræt i Danmark bygger på, at der er personer, der tager et frivilligt ansvar og afsætter en masse timer på at glæde andre. Det ansvar har ændret sig, så der er færre, der tager ansvaret, og forventningerne fra de passive er blevet større. Et meget godt eksempel er på dommerområdet, hvor

 

9) På 25 år har DaFU opnået små 7.000 medlemmer, hvor mange medlemmer håber du DaFU har om 25 år?

Jeg drømmer om 25.000. Håber på 10.000 og frygter 8.000. Vi er stagneret i medlemsantal og presset fra nye sportsgrene og motionsformer er stigende, ligesom de gamle sportsgrene blev presset af floorball.

Nu er vi en af de gamle og skal møde den udfordring på en klog måde.

 

10) Hvad er/var din rolle i floorball

Jeg har været det meste af vejen rundt. Spiller på højt og lavt niveau, på trods af at talentet ikke er ret stort. Leder og bestyrelsesmedlem i både TÅF og DaFU og dommer i rigtig mange år. Men det, der har været sjovest og stadig er det, er at være træner, hvor ÅFS, Skanderborg og TÅF har været udsat for mig.

 

11) Hvad ser du ellers i fremtidsudsigterne for sporten

Som nævnt ovenfor er vi stagneret. Spillertilgangen er fladet ud og holdtilmeldingerne falder endda i nogle kategorier. Så de oprindelige tanker fra DaFUs stiftekse, med at floorball “kan udøves af de, der måtte ønske det, på det niveau de måtte ønske det og under den form, de måtte ønske det” skal vi tilbage til. Vi gør desværre mere ud af at gøre os kloge på, hvad der er bedst for andre, i stedet for at samarbejde og lære af hinanden.

Og så skal vi finde en mirakelkur, så vi kan få flere aktive ledere. Et tidligere bestyrelsesmedlem i TÅF forudså for 10 år siden, at sporten ville blive alvorligt ramt, når den daværende generation af ledere blev ældre, fik børn og familie og andre prioriteter. At en del af de dengang velfungerende klubber enten ville dø ud eller kræve kunstigt åndedræt. Det ser jeg mange steder. Det hjælper jo ikke at fylde mere og mere vand i en spand, hvis bunden begyndt at rådne, så den samme mængde siver ligeså hurtigt ud igen.

 

12) Ordet er frit

Med en lille omskrivning af et gammelt Jytte Hilden citat, så er floorball blevet “som med porno. Det er sjovt at være med til, men det er kedeligt at se på”. Har man ikke en form for involvering i et af holdene i en kamp eller interesse for udfaldet, så er floorball egentlig ganske uinteressant at se på.