10 gode råd fra en af bordtennisspillets store mestre, hvis du vil blive god til bordtennis. Denne spiller er en af de store, han gav et interview hvor han kom med sine 10 bud på hvad der skal til for at blive dygtig som bordtennisspiller.

En af de næste dage vil der komme en lille artikel om spilleren og nogle af årsagerne til han blev god

Både som træner eller spiller, kan du få noget ud af at læse de 10 anbefalinger.

1) Bliv en komplet spiller, du skal i din træning træne mod forskellige spillestile, det være sig dem der spiller med meget topspin, dem der spiller med megen fart og dem der spiller baghånd med meget topspin.

Ligeså er det vigtigt at træne meget mod spillere der spiller med en anden hånd end dig, dvs er du højrehåndet, skal træne mod venstrehåndsspiller.

Ligeså skal du selv prøve at spille med forskellige spillestile, så du prøver at spille for eksempel som en defer, som en kontra/blokspiller osv.

2) Hvad er dine pointvindene våben? Bordtennis er hårdt og du er under meget stress i kampens hede. Du skal vide hvilke våben du besidder, så du kan vinde hurtige og enkle point.

Brug noget tid på at se dine kampe, og se hvad det er du vinder dine point på? Det vil give dig viden om hvor du er god, og hvor du skal forbedre dig.

Husk at du gerne må besidde flere våben, så du har flere muligheder frem for et enkelt.

3) Du skal udvikle en afslappet teknik. Bordtennis kræver rigtig meget træning, prøv altid at spille afslappet.

Det vil øge dine chancer for at være rolig og spille afslappet i stressede situationer.

4) Spil meget i din ungdom, bordtennis kræver utrolig meget koordination, derfor er det vigtigt at du lærer så meget teknik som muligt inden du bliver 13 år.

Så længe du har det godt med at træne og spille kampe så tit som muligt skal du gøre det.

Brug din fantasi til at prøve at lave nye former for variation i dine slag.

Prøv en ny strategi midt i et sæt og i en kamp.

Betragt det at stå lige i det afgørende sæt som en udfordring, hvor du kan teste dine bedste server eller en ny form for serveretur.

Husk din karriere i bordtennis er lang, du skal turde prøve nye ting under pres.

Taber du en kamp, så tænk på næste stævne/kamp og hvad du skal forbedre der.

5) Behersk de tre typer af slag (distancer fra bordet). Mange spillere behersker kun et slag/område eller to. Min anbefaling er at du hele tiden træner i de tre områder, som er.

A) Bolden er på vej op, dit boldtræf skal være inden bolden rammer højeste punkt. Du skal lære at bruge korte bevægelser og hurtige bevægelser med meget lidt tilbagesving.

B) Træfpunktet er på højeste punkt, du skal lære at bruge en afslappet teknik så dit træfpunkt er på højeste punkt. Du skal på dette område beherske forskellige slag som du effektivt kan bruge

C) Træffe bolden på vej ned efter den har været på højeste punkt. Dette slag kræver en teknik hvor du har en længere bevægelse med din arm i forhåndsslaget, inden du træffer bolden.

6. Se på de gode spillere, se så meget bordtennis som muligt. Se video af både dig selv og verdensklassespillere. Jeg brugte meget tid på at studere den ungarske spiller Tibor Klampar, hans bevægelser og boldtræf var verdensklasse.

Ved at studere de kinesiske spillere lærte jeg vigtigheden af at udvikle gode server.

Prøv at kopiere bestemte spillers måde at spille på, for at lære fordele og ulemper ved forskellige spillestile og i at holde med forskellige batgreb og bevægelsesmønstre

7. Analyser dine modspillere. Når du er oppe mod en modstander for første gang, så snak med andre der har spillet mod ham som du stoler på. Så du ved hvor styrker og svagheder kan være.

Jo bedre forberedt du er jo bedre har du chancen for at vinde, bordtennis er en sport hvor marginalerne kan være små, men den dygtige spiller vil udnytte dem.

8.Udnyt dine mentale styrker, det er et potentiale de færreste behersker og som er svært at træne. Selv har jeg udviklet mi egen stil der passer mig. Dit udgangspunkt er dig selv, din mentale styrke er baseret på din erfaring og den viden du har om din sport. Lyt til råd fra dem du stoler på, men husk i den endelige analyse, skal du stole på din egen dømmekraft.

Da jeg var yngre, kiggede jeg meget på Ingemar Stenmark og Bjørn Borg og set deres rolige attitude og afslappede stil. Jeg var imponeret over deres ro når de var i konkurrence. Over tid har jeg lært at analysere mine nederlag, og glemmer dem så hurtigt som muligt. I modsætning husker jeg de gode sejre og de store titler og den følelse der var, som jeg kan bruge et til at give mig yderligere selvtillid.

9. Vis respekt, en bordtenniskamp er hurtigt afgjort, og det tager ikke lang tid at tabe til en du har undervurderet. Det er vigtigt at vinde og tabe med respekt for din modstander. Min strategi har altid været hvad enten jeg vinder eller taber at holde lav profil

10. Tænk langsigtet, jeg vil gerne understrege at det tager lang tid at blive en god bordtennisspiller. De rer altid nye ting at lære. Prøv at tænke langsigtet og lad være med at fokusere for meget på resultater når du er ung. Du må forstå, at kun en stor mængde træning og hård træning vil få dig frem mod dit mål

Det gælder både arbejdet ved bordet og det fysiske.

Men glem ikke at det skal være skægt og huske at eksperimentere undervejs.

På den måde vil du opdage aspekter du kan bruge i dit spil