4 gange i træk snuppede Herlev floorball det danske mesterskab, selv var jeg da vidne til den mest dramatiske finale på hjemmebanen, hvor 3-400 mennesker stod tætpakket og så Herlev slå Rødovre endnu engang efter forlænget spilletid og straffe…

Herlev var klubben der tegnede dansk floorball, de havde profilerne på førsteholdet, de havde dygtige folk i kulissen.

Der blev søsat ungdomshold, og som det kan ses på medlemsstatistikken for klubben kom der flere unge til.

Nu er der så gået en del år, det er stadig flere af spillerne fra dengang der er at finde blandt navnene på førsteholdet, men fra at have vundet 4 DM i streg, er Herlev nu en klub, der vel er at finde i den bedste række, men som må betegnes som en blød mellemvare, hvor det at komme med i et slutspil er et godt resultat.

Herlev, ja det kunne egentlig have været næsten en hvilken som helst anden klub i dansk floorball, lagde egentlig fundamentet rigtigt, men resultatet står næppe mål med det man kunne ønske sig.

For der hvor Herlev ikke rigtig lykkedes var på ungdomsfronten, relativt hurtig nåede klubben 40 medlemmer på drengesiden, et antal der stort set ikke har ændret sig de sidste 10 år.

Styr på ungdommen eller?
En klub som Herlev, har ellers drengehold fra U5 til U19 (ikke U17 dog).
Det er 7 ungdomshold, som i princippet burde have 15 spillere hver, eller over 100 drengespillere i klubben. Der er 43 knægte under 18 år i klubben.

Herlev medlemsstatistik

For den klub, der har spillere på alle hold, den klub har ikke noget problem med at rekruttere nye spillere til et førstehold, og jo flere medlemmer, jo flere indtægter, som igen giver flere muligheder, når der er en bedre økonomi.

Pengene kommer fra ungdommen
Det kommunale tilskud, som sammen med kontigentindtægter er næsten enhver klubs største indtægtskilde, ja her gælder det at børn og unge, udløser væsentlig større tilskud end senior.

Fodbold og floorball
For på seniorsiden er klubben flot kørende, 4 seniorhold på herresiden og 2 damehold. det vil mange en fodboldklub slet ikke kunne mønstre…til gengæld kan fodbold mønstre 300 spillere i ungdom, hver gang floorball kan fremvise 1.

Hvor skal vi hen du?
Men hvad er mon målet for klubben, hvad er det de vil, kigger man ind på deres hjemmeside, så giver det ikke noget svar, og på spørgsmål til bestyrelsen, ja så giver det også lidt forskellige input.

For det interessante er, vel at vide hvad det er vi vil med vores mål, er Herlev en klub der har historik der burde gøre de er med fremme i dansk floorball, på både ungdom og senior.

Start med fundamentet
Men for at være dette, så kræves det at fundamentet ligges, og det sker ved at starte nedefra, med god træning, men her løber klubben allerede ind i et problem, for et tjek på klubbens træningstider, afslører at man ikke bliver god til floorball ved blot 1 times træning 1 gang om ugen, for det er ikke meget træningstid der er at rutte med i klubben. Men spørger man klubben selv, ja så er det ikke et problem at få træningstid!

Et kig på hvem der i dag er på som trænere i ungdomsafdelingen, ja så er det folk med mange års floorball bag sig, så der er et fundament for at skabe noget!

Vækst…
Klubben har da også haft positiv vækst på medlemssiden hos ungdommen, og er oppe på de godt 40 medlemmer igen! Ikke prangende, men det er den rigtige vej. Det burde være et mål, at sørge for at der kommer nye spillere til nedefra, og at der stille og roligt suppleres op med spillere, så klubben har hold i alle årgange, på såvel drenge og pigesiden.

For pigesiden har Herlev faktisk haft tilløb til at skabe noget, som ikke helt er blomstret endnu.

Herlev (og alle andre) burde stille sig selv spørgsmålet:
# Hvordan gør vi det in at spille floorball for drenge og piger

# Hvordan skal klubbens trænere være, hvordan skal nye medlemmer indlemmes i klubben.?

# Hvordan arbejder klubben for at gøre opmærksom på sig selv i forhold til nye medlemmer?

# Den bedste reklame  klubben kan få er mund til mund, nemlig at egne spillere fortæller om hvor godt det er i klubben, så hvordan gør klubben det godt for egne ungdomsmedlemmer.

# Hvordan bruges pengene så i klubben, for et er at have en målsætning om noget, men hvis alle pengene bruges på noget andet, ja så afspejler det ikke virkelighedens verden.

Næste fase
De fleste floorballklubber har længe været drevet af de spillere der var med til at starte den op, og de havde som oftest fokus på deres eget hold. Herlevs bestyrelse består primært af spillere stadigvæk, det ville være interessant at de hvad der sker, hvis det blev en forældre der blev formand! Ville en forældrer tænke helt anderledes. Interessant at se hvad der skete i Helsingør, da det blev en forældrer der blev formand, fra at have været ved at lukke, har de haft succes på mange fronter.

Men så er man tilbage til spørgsmålet, hvad er det Herlev floorball vil:
Er det at snuppe medaljer på seniorplan. Hvis ikke, hvorfor så hælde mange penge på en træner her og nu, hvis ja, er det så kortsigtet eller langsigtet, og hvordan vil man komme frem til målet.

Er det at være med blandt de bedste blandt ungdommen. Hvis ja, hvordan?

Eller er det en klub der kan rumme alle, og hvor der er god træning for alle. Hvis ja, hvordan sikrer man det?

Det vigtige er at klubben selv er enig om hvad det er de vil

Konkurence
Herlev ligger i et område, hvor der også er andre floorballklubber, derfor er det let at lokke gode spillere til andre klubber, men de er vel kun nemme at lokke, hvis de er utilfredse med produktet, eller hvis de får tilbudt bedre ’kontrakter’, så tilbage til spørgsmålet, hvordan kan Herlev gøre ungdomsfloorball bedre. Men konkurence er også med til at skærpe en som klub, se bare på Frederikshavn Bulldogs og FC Outlaws, de havde ikke været hvor de er i dag, hvis de ikke havde haft hinanden på godt og skidt. 

Klø på…tænk nyt.
Mulighederne er der for Herlev, men Herlev skal til at tænke anderledes, de skal skabe bedre rammer for at kunne komme til at træne mere, er det nødvendigt at træne i stor hal, kan man bruge skolernes sale til de mindre hold, og når der trænes den dag, så er det fokus på småspil og teknik.

Herlev skal ud og sælge deres sport og tilbud til skoler og SFO’er, de skal ud og lave noget benarbejde. Det kunne være intressant hvis Herlev spurgte SFO’erne hvad de kunne tænke sig fra klubben? Tænk hvis det viste sig at en SFO ville give 1 time om ugen til en træner, der kom og legede floorball med ungerne. Det ville da være en fantastisk mulighed.

Floorball appellere til bevægelse, det kunne være intressant om en kontakt til kommunens sundhedsforvaltning, om et tilbud om at lave et tilbud om bevægelse til alle institutioner

Skulle man koge Herlev ned:

Styrker Tradition, gode trænere med floorballerfaring, har næsten alle ungdomshold, har i flere å haft piger
Svagheder Lidt træningstid, små hold, ikke gode udviklingsmuligheder, har ikke fået flere spillere til ungdom. Ingen faglighed hos trænerne
Muligheder Skaffe mere træningstid, sælge sig selv bedre, droppe økonomi omkring førstehold. Lav internt trænerudviklingskursus
Trusler Klubben stagnerer, 1.hold rykker ned, floorball vælges fra, spillere skifter til bedre tilbud