Hvis du skal være effektiv i din indlæring i et træningspas, så kan du få et par tips her:

Et typisk træningspas kunne se sådan her ud:

2-3 min         samling
5-10 min       opvarming og udstrækning
15 min           øvelse 1
2-3 min         samling og fortælle øvelse 2
15 min           øvelse 2
5 min             pause
2-3 min         samling og fortælle øvelse 3
15 min           øvelse 3
2-3 min         samling og fortælle øvelse 4
15 min           øvelse 4
5 min             nedvarmning og udstræk
(og i mange idrætter vil det sikkert se anderledes ud, men det vigtige er tiden du ikke bruger på idræt)

Tidsforbrug
60 min på sporten
32 min ikke på sporten

 Inden jeg begynder at skrive lidt mere, så er det vigtigt at skelne mellem elite og et mere almindeligt træningsforløb for unge. Om end begge dele sagtens kan bruges…

 Det interessante er hvad bruger du de 32 min…på

For her er der meget at hente, kan opvarmningen bruges til at lave noget der relaterer til sporten, hvis vi tager udgangspunkt i fodbold. hvorfor så ikke spille en øvelse som opvarmning, og komme væk fra the old school med at spillerne skal løbe rundt uden bold og svinge med arme, lidt groft sagt. De kommer for at spille fodbold, så lad dem spille fodbold.

Samling
Det er meget tid der går på at fortælle ting og på at samle ungerne…er der andre måder at gøre dette på. Kan det organiseres, så det får minimeret spildtiden?

Hvorfor betyder det noget at bruge tiden mere fornuftigt?
Tag de to eksempler…den ene træning spiller fodbold i 85 min, den anden i 60 min…Med to træninger om ugen i 40 uger, så giver det følgende lille regnestykke

40x2x85 = 6800 min
40x2x60 = 4800 min

 På en sæson er det en forskel på 2000 min, eller det betyder at det hold der træner 60 min per gang, skal op have 33 flere træninger, for at få samme mængde træningsminutter, som det hold der er effektiv i deres træning får!!!

 Jo flere gange du træner en bevægelse, jo bedre må du blive til den. Så en spiller der har lavet 1000 indersideafleveringer, burde være bedre end den der har lavet 700 indersideafleveringer.

 Så det enkle spørgsmål, hvis du gerne vil udvikle dine spillere, så er svaret ganske enkelt…

 Naturligvis forudsætter det at du så kan lave en træning hvor alle er aktive og hvor du har minimeret spildtiden og ventetiden i din træning

 Fysisk træning er vigtigt, og nogle idrætter fylder det rigtig meget i forhold til andre tekniske idrætter. Men en stor undersøgelse, påviste at handlede det om at få spillerne i form, ja så var boldspil en langt bedre metode til at spillerne i bedre end traditionelt løb eller interval træning.

 Modtageren af Team Danmarks talentpris, Lars Lindstrøm landstræner i orientering giver følgende 3 råd:

1)      Man skal tænke nøje igennem, hvorfor man træner, som man gør. Man skal ikke bare basere træningen på erfaring og fordi sådan har vi altid gjort

2)      Man skal turde sætte målet højt, man skal turde være ambitiøs

3)      Det er vigtigt, at træneren søger inspiration i den ekspertise og visen der findes. Det være sig på universiteter, Team Danmark eller andre steder. Så man ikke tænker i de samme baner som altid, men bliver udfordret i det man gør.

 Netop pointen at stille spørgsmål tegn ved hvordan du træner og hvorfor, det er kilden til læring og udvikling!