Floorball har rundet de tyve år som idræt i Danmark. Efter starten i 1989 og  senere optagelse i DIF i 1995, er det sporten, som mange har spået som den næste store sport i Danmark. Men potentialet er ikke helt blevet udlevet eller er det? Bliver floorball bare ikke større, eller er sporten på vej til at tage skridtet fremad for alvor!

Anno 2010 har sporten knap 5.500 udøvere, men sammenlignet med håndbold (122.000), basketball (11.000) og volleyball (16.000) er der stadig lang vej igen. Dog kan floorball bryste sig med at være den største stavsport herhjemme, i det ishockey og hockey med 4.000 og knap 1.000 udøvere er overhalet.

Men alligevel har sporten ikke nået målene, 2 gange tidligere blev der sat et tydeligt mål op. Først da målet var 5.000 medlemmer i 2005 og senere da det hed 10.000 medlemmer i 2010. Begge mål var realistiske men alligevel blev det ikke realiseret. Hvorfor?

Mange klubber lukker!
Floorball har været rigtige dygtige til at få mange klubber ind, i dag ligger tallet på knap 100, men desværre har sporten været rigtig dårlige til at fastholde medlemmerne. For omkring 150 klubber har faktisk været medlem hos floorball, men er efterfølgende blevet lukket, og klubben ophørt med at eksistere.

Politisk slingrekurs
Men floorball har haft noget af en slingrekurs politisk set, og 4 formænd fra 2003 til 2009 (Ole Peltola, Brian Toftelund, Ricky Kronow og William Ehmsen), som aldrig fik sat deres klare fingeraftryk og den udvikling de havde håbet på. Nu nærmer maj måned 2010 sig og unionens seneste formand Per Stærk der kom til som formand i 2009 har haft travlt, efter en voldsom økonomisk deroute. Således måtte forbundet ud og låne næsten kr.700.000,-, da det var hvad gælden var løbet op i siden 2007! Året før i 2006 havde forbundet en egenkapital på kr.250.000,-, alt i alt var kr.1.000.000,- brugt under den forrige formands ledelse.

De mange formændsskift har været en af årsagerne til at der aldrig blev sat en klar og tydelig kurs for hvordan floorballsporten skal få forløst det store potentiale. Med den nye formand bliver det spændene at se hvad kursen bliver, og om det bliver et længere stabilt lederskab med fornuftige økonomiske beslutninger!

Flere kunder i butikken.
Det er den enkle formular for at sikre udvikling for sporten. Det vil betyde gør det lettere at komme til som ny klub og hav gode tilbud til nye klubber på bedding.
Turneringstilbud til alle, på alle niveauer. Du skal kunne komme ud og spille kampe så hurtigt som muligt. Det nytter ikke at tilmelde sig til en holdturnering i marts måned, der starter op i oktober. Specielt på ungdomssiden vil nye klubber ikke vide om de har spillerne i marts måned. Og er der ikke mulighed for at komme ud og spille, så smutter kunderne ud af butikken. Heldigvis er der sket fremskridt på dette punkt, ligeså er der langt om længe kommet flere tilbud der er langt mere fleksible end tidligere.

Floorball har potentialet til at blive stort, for i modsætning til basketball, håndbold og volleyball, ja så er der ikke behov for samme store fysiske spillere, for at kunne gøre det godt. Alle kan spille floorball, og alle kan komme til det. Så mulighederne er store. I den danske skoleverden, er det en af de mest spillede idrætter, alle kender sporten, mange dog ved et forkert navn (hockey), men de fleste har haft gode oplevelser forbundet med floorball.

Følgende spørgsmål vil være essentiele for at lykkedes med at få forløst potentialet.
Stram styring af økonomien
Klart mål, hvad er det vil vil udvikle som forbund, og få klubberne med
Skaffe kunder i butikken
Gør det enkelt
Få fat i ungdommen

Så den lille krølle på halen der hedder at forbundets bestyrelse skal være enige om hvad de vil og dermed prioriterer ressourcerne derefter. Så det ikke ender som tidligere, hvor hver udvalg kæmpede for at få flest midler til deres område, fremfor at tænke hvad der er bedst for floorball!

Lykkedes det, så har floorball muligheden for at rykke frem i klassen, og være blandt de 12-15 største idrætter i Danmark!

Lidt sammenligning

 

 

  klubber andel under 18 år gns. Størrelse klub
Fodbold 1618 66,1 193
Håndbold 896 67,2 136
Volleyball 267 37,5 60
Basketball 117 62,7 100
Ishockey 16 54,4 254
Floorball 99 34,6 54

En enkel konklusion fortæller at floorball skal have flere klubber der får gang i ungdomsarbejdet, hvis de vil vokse, og at de skal have flere større klubber. Fokus på klubudvikling bliver nøgleordet. Hvordan kan man animere klubberne til dette, skal det være gulerod eller pisk…eller kan forbund og klubber lave fælles fodslag med fokus på at løfte sporten?

Det uforløste potentiale er der, bliver det indfriet!